SEMLA
- mataminnes
- 15. mars 2021
- 1 min lesing
Oppdatert: 17. mars 2021
En svensk tradisjon, ikke minst på "Fettisdagen" i Sverige. Disse fylte fastelavensbollene, er noe så godt som alle svensker har en relasjon til.

Bakverket kjennetegnes av fine hveteboller som toppen skjæres av, før i tiden som en "karolinerhatt" trekantet, for så å hule ut innholdet og blande dette med mandelmasse og pisket krem. Så sprøytes fyllet tilbake i bollen og lokket settes på.
Ordet "Semla" kommer fra latinsk som betyr hvetemel, tilbake til antikkens tid og omtaler et bakverk skapt av det fineste hvetemel du kan skaffe.
1200 g hvetemel
200 g sukker
10 g salt
15 g kardemomme
50 g gjær
2 egg
5 dl melk
200 g smør
FYLL
200 g mandelmasse
1 dl fløte
4 dl fløte, pisket
Blandes som vanlig hvetedeig. Heving ca 60 min. Forme boller á ca 90 gram. Ny heving 60 min. Pensle med en egge- plomme og litt melk. Stekes på 200 grader ca 20 minutter. Skjær av lokket på bollene, og skrap ut litt av deigen, bland med 1 dl fløte og 200 g mandel- masse. Pisk 4 dl fløte til stiv krem og bland med mandel-deigmassen. Fyll kremen i en sprøytepose med tyll nr 15 (stor). Sprøyt massen ned i nedre del av bollen bollen. Legg på lokket, strø over med melis.





Kommentarer