top of page

BRØD No1

  • mataminnes
  • 9. jan. 2018
  • 2 min lesing

Oppdatert: 26. aug. 2021

Denne måten å lage brød på er litt uvanlig for hjemmebakere. Men, dette er ofte måten det gjøres av profesjonelle Artisan bakere. Autolysen gjør at proteinet brytes ned og omdannes til gluten og stivelsen brytes ned og omdannes til sukker som gjæren kan gjøre seg nytte av. Begge prosessene er ønsket fra bakeren.


Welcome to your blog post. Use this space to connect with your readers and potential customers in a way that’s current and interesting. Think of it as an ongoing conversation where you can share updates about business, trends, news, and more.


BOULE BRØD

Jeg lager iblant to store Boule brød, da dobler jeg oppskriften og lager to brød på 1,8 kg

800 g hvetemel 80/20 manitobamel/vanlig hvetemel (Du kan bruke bare vanlig hvetemel)

200 g sammalt hvete fin, el. rugmel, fin

700 g vann (37 grader)

20 g salt (2 %)

100 - 200 g surdeigsstarter (10 - 20 %)


Kvelden før du ønsker spise brødet. Mat din surdeigsstarter med forholdet 10 g surdeig, 50 g vann (37 grader) og 50 g hvetemel. (All elting i denne oppskriften er for hånd). Begynn med å måle opp det lunkne vannet. Bland sammen melsortene og tilsett i vannet. Bland ca 2 - 3 min. Ha bollen med deigen i en stor plastpose og la den stå på kjøkken- benken 30 min. (Autolyse) Ha i saltet og elt ca 3 min.


Tilsett 20 % surdeigstarter (200 g) om du ønsker å steke brødet samme dag du har laget det. Ønsker du å gjøre kaldheving overnatten i kjøleskap kan du gå ned til ca 10 % (100 g) og elt ca 5 min. så at surdeigen er godt blandet i deigen. La deigen hvile 15 min. Strekk og dra deigen mot midten av deigen, på benken ca 4 - 5 min.


Gjennomfør bulkfermentering den første strekk og dra etter 1 time, deretter etter 2 timer og 4 timer modning. Total modning ca 5 - 6 timer, og 3 ganger strekk og dra. Deretter vanlig rundvikling og forming av runde brød. Legg de runde brødene i to hevekorger. Hev brødene i hevekorger i ca 2 timer om du ønsker brødet ferdig samme dag. Stek med metoden Dutch Oven Metode


STEKING


Stekes på pizzastein med ett stekebrett under. Ved steking ha 2 dl vann i brettet under de første 25 min. Ta så ut brettet med resterende vann, og stek ytterligere ca 20 min. Ovns temperatur: første 5 min. 240 grader, så 200 grader i ca 40 min.

 
 
 

Comments


bottom of page